Tips voor het ontwerpen van een goede boekomslag

Gepubliceerd op 15 september 2021 om 11:01

‘Don’t judge a book by its cover’ gaat helaas niet op voor een boekomslag. Mensen kiezen vaak boeken uit op basis van hoe de kaft eruit ziet, vooral als de auteur niet (erg) bekend is. Daarom is het belangrijk om een aantrekkelijke boekomslag te ontwerpen, hiermee kan je de aandacht van lezers van jouw doelgroep trekken. De omslag van een boek, kan het succes of het falen van een boek bepalen. In dit artikel bespreek ik tips voor het ontwerpen van een goede boekomslag

Ontwerp

De omslag kan verschillende ontwerpen hebben, het kan bijvoorbeeld abstract zijn of juist heel grafisch. Andere zijn dan weer heel simplistisch. Wat vooral belangrijk is bij de omslag is dat het ontwerp aansluit bij de inhoud van je boek. Bedenk wat je wilt zeggen of welk gevoel je wilt overbrengen met je boek. Overweeg ook wat voor soort boek het is, voordat je besluit wat voor omslag je wilt ontwerpen. Een krachtige foto zal bijvoorbeeld goed werken met een biografisch boek, terwijl een abstract design meer aansluit bij een non-fictie inhoud. Als de kaft niet overeenkomt met de inhoud van je boek, zullen de lezers iets anders verwachten dan wat je hebt geschreven. 

Kleur 

Kleur kan veel emotie opwekken bij de lezer, het is daarom belangrijk om de juiste kleuren uit te kiezen. Bovendien kunnen de keuze van kleuren de leesbaarheid van de titel beïnvloeden. Je wilt dat als je boek in de boekenwinkel gepresenteerd wordt, dat je de titel van ongeveer 2 meter nog kan lezen (of op een verkleinde thumbnail voor online). De beste leesbaarheid van een titel behaal je door contrasterende kleuren te gebruiken, bijvoorbeeld wit op zwart. 

‘The devil is in the details’ 

Het ontwerpen van een boekomslag is niet zo makkelijk als een plaatje uit kiezen. Het is belangrijk om ook tijd te besteden aan de kleine details van de buitenkant van het boek waaraan je in eerste instantie misschien niet gedacht had. Denk bijvoorbeeld aan de rug van het boek, de zijkant heeft meestal minder ruimte dan de voorkant. Hoe ga jij hetzelfde gevoel overbrengen op de rug als aan de voorkant? Meeste boeken in winkels worden niet allemaal gepresenteerd aan de voorkant, daarom blijkt de rug van de omslag belangrijker te zijn dan je misschien eerst dacht. Ook de flaptekst kan iemand overhalen om een boek te lezen of niet. Ten slotte is het belangrijk dat de ISBN-code goed zichtbaar is op een witte achtergrond zodat er geen problemen ontstaan als de code gescand moet worden. Het best kun je ervoor kiezen om een professional als LogoSnel in te schakelen om een boekomslag te laten ontwerpen, zo weet je zeker dat dit een grafisch top design wordt.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.